Tedavi Kısmı Dahiliye : Bu kısımda dahiliyenin tüm muayene ve tedavi donanımları birleştirilmiştir. Hastanenin büyüklüğüne göre aşağıdaki uzmanlık sahaları dahiliye kısmına aittir: Kardiyoloji, Angioloji. Pulmoloji, Endokrinoloji ve Gastroentoloji. Nöbetçi hakim grubu, başhekim (15-20 m2 ), baştabip odası (20-25 m2 ) arasındaki sekreterlik (20 m2), muayene odası (25 m2 ), evrak odası, hasta bekleme odası, personel hazırlık odalarını (15 m2) kapsamalıdır.
Radyoloji : İyonize edilmiş ışınları teşhis ve terapi amaçlı kullanan uzmanlık sahaları radyolojiye dahildir. Bunlar, röntgen teşhisi, radyoterapi, nükleer tıptan ibarettir. İlk yardım ve sedyeli hasta giriş kısımlarına yakın olması önemlidir. Cihazların fazla ağırlıklarından dolayı (takr. 14 ton'a kadar) bu bölümün zemin veya 1 katta olması gereklidir.
Röntgen Teşhisi : Her bir teşhis odası, personelin odalar arasında yolları kısa zamanda geçebileceği şekilde irtibatlandırılarak düzenlenmelidir. Depo ve dikta odası, muhtemelen şalter odasının personel için irtibat koridoru ile kullanılması avantajlıdır. Odaların büyüklükleri oda içeriğine göre düzenlenir. Sonografi, Mamografı, çene röntgeni takr. 15-18 m2 büyüklükteki oda, röntgen çekimi için takr. 20-30 m2 büyüklüğünde oda gerekir. Hasta girişleri 2 soyunma kabininden geçerek yapılmalı ve hasta yatakları için geniş kapı (1,25 m) gereklidir. Mide/Bağırsak taraması ve kontrast malzemeler için WC'ler röntgen çekim odalarının yakınında olmalıdır. Angiografı odaları dolaplı giriş odası gerektirir. (Bulaşık, ilaç buzdolabı). İlaç gazları mevcut olmalıdır. Bilgisayar tomografisinin çekim odası takr. 35 m2 büyüklüğünde tasarlanmalıdır. Hastalar körük bölmeler veya soyunma kabinlerinden çekim odalarına ulaşabilmelidir. Şalter odası kapı ve pencereli olmalıdır. Şeker tevzi dolapları (10 m2) ve film yıkama odası (takr. 10 m2 ) için bir ek odasının olması gerekir. Duvarlar ve lavanlar kurşun kaplamaları ile (örn. alçı karton duvarlar) korunmalıdır. Duvarlardaki ve lavandaki kurşun değerleri cihazlara ve üreticilere özel olmalıdır. Röntgen cihazı üreticileri ile işbirliğinde bulunmak mutlaka gereklidir.
Radyolojide teşhis edilen hastalıklar (örn. Tümörler) radyoterapide tedavi edilir. Her bir tedavi odası için, hasta soyunma kabinleri, her bir bölümde ayrıca bekleme yerli hasta kabul kısmı, hekim odaları (takr. 18 m2), personel oturma odası (takr. 12 m2), şalter odası (15 m2), muhtemelen lokalizasyon odası (20-25 m2), teknik odalar (takr. 20 m2), film yıkama odası (takr.10 m2), depo ve temizlik odası gerekir. Akseleratörler için ek bir oda (15 m2) ve bir fizik tedavi odası (takr. 15-18 m2) gereklidir.
Hijyenik sebeplerden dolayı, hasta bekleme, muayene, lokalizasyon, hazırlama ve radyoterapi odaları iyi havalandırılmalı olmalıdır.
Yapılarda radyasyondan korunma alternatif olarak, kurşun kaplamalar ve büyük hacimli beton duvarlarla sağlanmıştır (örn. brüt beton). Radyasyon cihazlarının fazla ağırlıkları ve gerekli yapısal radyasyondan korunma yönetmeliği radyoterapinin bodrumda veya zemin katta olmasını talep etmektedir. Radyasyon odalarının iç yüksekliği 3,00 m, duvarların kalınlığı beton duvar olarak 3,00 m, az radyasyonlu kısımlardaki terapi ve muayene odalarında 1,50 m olmalıdır ve sekonder radyasyon ışınlarında cihaz tipine göre belirlenmelidir.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus