yassı çatılar nedir

YASSI ÇATILAR

 Soğuk Çatı :  Bu çatılar arkadan havalandırılmış dış yüzeyli yapı çeşididir. Eğim %10’un altında ise havalandırma kritiktir. Bundan dolayı sadece DIN 4108 bölüm 3’e göre olan buhar frenlemesiyle kullanılır.

 Konvansiyonel Formda Olan Sıcak Çatı : Buhar yalıtımı olan bir yapı çeşididir. Aşağıdan itibaren; çatı tavanı, buhar yalıtımı- yalıtım-conta-koruma tabakası.

 Ters Çevirme Çatısı Olarak Sıcak Çatı : Aşağıdan kurulması: çatı tavanı-conta-yalıtım malzemesine uygun yalıtım ağırlatıcı olarak koruma tabakası.

 Beton Contalı Sıcak Çatı : Aşağıdan kurulması : yalıtım – çatı tavanı ve conta olarak beton levha riskli taşıma kontrüksiyonu som levha ısı hareketi dolayısıyla kaygan olarak depolanmalıdır. Taşıyıcı duvar üzerinde uyumlu desenleri olan kaygan oluk ve iç duvar tavanı ayırması fonksiyon için şarttır.

 Buhar Yalıtımı :  Mümkün olduğunca cam yünü delikli şeridinden yapılmış yağan tabaka üzerine 0,2 mm alüminyum vatkalı çatı şeridi olarak yapılmalıdır. Buhar yalıtımının konumu aşağıda ise yoğunlaşma gerçekleşmez, onun altına ayırıcı tabaka ya da dengeleyici tabaka yerleştirilmelidir. Yalıtımlarda mümkün olduğunca, köpüklü plastik gibi çürümeyen malzemeler kullanılmalıdır. Çift katlı döşeme ya a oluklu oluşumlarda çengel oluk en elverişli olanıdır.

 Çatı Yüzeyi : Buhar basıncı dengeleyici tabaka üzerinde ( kanatlı karton ya da kabarcık oluşumu önleyen yalıtım tabakası yivlemez ) 2 katlı cam ızgara, örgü çatı şeritlerinden olan dökme ve yuvarlama işlerinde 3 katlı, arasında 1 kat cam yünü çatı şeridi ya da bitüm kalın şeritten yapılmış 2 katlı kaynak işlem. Girintilerde tek katlı folyo contaları kullanılır, fakat bunlar, kalınlığının az olması ve dikişlerinde açık yerler olması yüzünden risklidir.

 Koruyucu Tabaka : Mümkün olduğunca 5 cm kalınlığında çakıl dökümü, 15 – 30 mm tane büyüklüğü, çift katlı sıcak astar ve ayırıcı folyo kullanılmalıdır. Yukarıdaki özellikler kabarcıkların oluşmasını, sıcaklık şoklarını mekanik zorlamayı ve UV zararlarını önlemektedir. 8 mm plastik kurşun levhalarının çakılın altına konulması ve olukları çatı şeridiyle lehimlenmesi ek olarak emniyet sağlamaktadır. Teras ve çatı bölümlerinde mutlaka kullanılmalıdır.

ÖNEMLİ DETAYLAR

Su inişleri iki kademeli olup, her zaman ısıya karşı yalıtılmış ve buhar yalıtımıyla bağlantılıdır. Girintiler, avlu akıtması için indirme borusuna karşı yalıtılmalıdır. Buhar yalıtımı olan atık borusu kondensat zararlarını önlemektedir. Su inişleri için eğim %3 olmalıdır. Buhar basıncının dengelenmesi amacıyla kaygan tabaka için havalandırma gerekli değildir. Kaygan oluk çatı kenarına uygun bir biçimde yerleştirilmelidir. Kenar bağlantıları hareketli alüminyum ya da beton profillerden oluşmaktadır. Çatı yüzeylerini yonttuklar için çinko bağlantıları teknik kurallara aykırıdır. Duvar bağlantısı drenaj yüzeyinin 15 cm üzerine çekilmeli, mekanik olarak bağlanmalıdır, yapıştırma yeterli değildir.  Taşıyıcı örtü olarak trapez sacı titreşim dolayısıyla çatı yüzeyini yontabilir, sağlamlaştırma amacıyla 15 mm kalınlığında olan odun yünü hafif yapı levhaları veya yalıtılmayan çatı yüzeyleri kullanılmalıdır. Sıcaklığı engellemek amacıyla, sac üzerindeki buhar yalıtımları için kaynak yalıtımları kullanılmalıdır.

ALTERNATİF SOĞUK ÇATI

 Çatı Terası Kaplamaları : Bu kaplamalar, çakıl yatağı ya da ahşap tabaka üzerine serbest olarak döşenmektedir. Avantaj : Drenaj yüzeyi kaplamanın altında bulunduğundan dolayı yüksek donma engellenmektedir.

 Kapalı Yüzme Havuzları vb. Üzerindeki Çatılar : Asma tavan havalandırmalı ya da boşluk ısıtmalıdır. Kullanımı alışılmış olan : Buhar barikatına kadar olan tabakalar havalandırma tabakası doğal, ısı direncinin (1/k) max. %13,5’ine sahiptir.

 Ahşap Üzerinde : Basit ve ucuz bir yöntemdir. Yüzey ağırlığının az olması buhar barikatına olan tabakalarının sayısı çok yüksek olabileceğinden dolayı buhar barikatının üst kısmı som çatınınkinden daha kalındır.

 Ters Çevrilen Çatı : Uzun süre dayanıklı olan, konvansiyonel bir yöntemdir. Dolgu için sadece çakıl kullanılması bazı bölgeler için yeterli değildir, levha kaplamalar daha kullanışlıdır. Avantaj : Bu çatılar, yağmura karşı dayanıklı olmalarının yanı sıra, çatı su yalıtımı özelliğe sahip olup, sınırsız kullanım alanına sahiptirler. Yalıtımı, normal çatılardan % 10-20 kalındır.

 Beton Çatı : Yalıtımın hatalı konumundan dolayı belirgin bir kondensasyon görünür. Yazın kurur. Risk, üreticinin gösterdiği itinaya bağlıdır. Penetrasyon bağlantıları ve çatlakların geometrik olması üreticinin göstereceği dikkate bağlıdır. Rutubetli mekanlar için uygun değildir.

 Soğuk Çatı : Tamamen yassı olan soğuk çatılarda sadece buhar freni kullanılmalıdır. Hava tabakası sadece hava basıncını dengelemek içindir. Analojik sıcak çatı kullanılmalı, çünkü havalandırma ancak %10 eğim ile çalışabilir hale gelir. İç doğrama hava geçirmez olmalıdır. Lamda ve zıvana kaplamalar hava geçirmez değildir.

Eğim %15, drenaj için %3 daha iyidir. Girintiler hava tabakasında da yalıtılmalı, yalıtılmış emme boruları kullanılmalıdır. Buhar barikatının kapalılığı gereklidir. Yoğun örtü ve duvar bağlantıları özellikle kapalı yüzme havuzlarında çivileme yöntemiyle taşınır. Hafif konstrüksiyonlar da sıcaklık sönüm oranı ağır tabakaların yalıtımının altına eklenmesiyle düzeltilebilir. Isı depolanması kullanışlı olamayan sıcaklık sönüm oranı : Dış sıcaklık değişiminin neredeyse tamamen içe sevk edilmesi baraka iklimine yol açar. Bu sadece ısı yalıtımıyla önlenemez. Soğuk çatı altında bulunan alanları suni havalandırmasında her zaman tazyik bulunur, aksi taktirde alan havası çatı boşluğuna itilir.



Etiketler : yassı çatı


Benzer Konular Çatı Uygulamaları Çatı Aktarma Çatılarda Isı Yalıtımı Çatılarda Su Yalıtımı Çelik Çatı Sistemleri Teras Su Yalıtımı Braas Çatı Sistemleri Çatı Sistemleri Yeşil Çatı Sistemleri Asma Çatılar Baca Nedir Çatı Aplikasyonu Çatı Drenajı Çatı Kaplama Malzemeleri Çatı Kaplamaları Çatı Kar Yükünün Belirlenmesi Çatı Kenarlarının Düzenlenmesi Çatı Kiremitleri Çatı Makasları Çatı Örtü Altı Keçesi Çatı Pencereleri Çatı Şekilleri ve Adları Çatı Taşıma Donanımları Çatıda Kullanılan Polimer Kökenli Levhalar Çatılarda Eğim Düz Çatı Bileşenleri Eternit Levha Örtüler Gizli Dere İzolasyonu Kiremit Çatı Kaplamaları Marsilya Tipi Kiremit Metal Levha Çatı Kaplaması Oluklu Metal Çatı Kaplaması Oturtma Çatılar Pedavra Nedir Tahkimatlı Çatılar Tahta Çatı Pulları Tahta Kiremitler Tek Katmanlı Çatı Örtüsü Yağmur Suyu Kullanımı Yassı Çatılar



Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.

Web Tasarım AnkaPlus