Çatı şekilleri binanın mimari durumu, bölgenin iklim şartları ve mimari stile göre değişiklik gösterir. Üzerinde gezilecek olan çatılar teras çatı şeklinde yapılır. Üzerinde gezilmeyen çatılar ise meyilli yapılır. Binanın yeri, şekli ve büyüklüğü, çatının meyilli yüzeylerinin şekil ve sayısına etki eder. Binanın kullanım amacı ve ışık alma durumuna göre de çatıya şekil verilir.
Sundurma çatı da denilen bu çatı yağmur sularını tek yönde toplayarak akıtır. Küçük evlerde, dağ evlerinde, küçük satış kulübelerinde, sergi pavyonlarında, geçici şantiye binalarında ve depolarda, büyük binalara yaslanan küçük binaların çatıları tek satıhlı yapılır.
İki tarafa da meyilli ve iki yüzeyli çatılardır. Küçük tesislerde, evlerde, depo binalarında, sıra bloklarda, gizli dereli olarak bitişik binalarda uygulanan bir çatı şeklidir.
Dört yöne birden akıntısı olan çatı şeklidir. Ev, apartman, büro binaları, otel ve resmi binalarda uygulanır. Dört yüzeyli olursa basit kırma çatı, dörtten fazla yüzeyli olursa mürekkep veya birleşik çatı adını alır.
Bina içerisindeki çalışma alanlarına ışık vermek amacı ile düzenlenen ve pencereli olarak inşa edilen değişik şekillerdeki çatılardır. Fabrika, atölye, hangar, çiftlik binalarının çatıları bu şekilde inşa edilir.
Bu çatılara sivri çatı adı da verilir. Minare, kule, türbe, şadırvan ve camilerin kubbe çatıları bu şekilde yapılırlar.
MANSARD VE ŞEVLİ ÇATILAR
Yüzeylerinde birden fazla eğim kullanılarak inşa edilen çatılardır. Çatının kar tutmaması ve çatı arasından yararlanılması için eğim dik tutulur. Çatının ikinci eğimi çatı katından itibaren azaltılır.
HAÇVARİ ÇATI
Kare veya kareye yakın dikdörtgen planlı binalarda yapılan ve her cepheden beşik çatı görünüşü veren bir çatıdır. Sekiz tane meyilli yüzü vardır.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus