Kar ve yağmur suyunun çatıdan uzaklaştırılmasındaki durum göz önüne alınarak saçağa şekil verilir. Bu şekillendirme binanın estetiğini etkileyecek mimari görüşler de önemli bir etken sayılabilir.
Kar ve yağmurun çok yağdığı bölgelerde bina yüzeyini, çatıdan akacak kar ve yağmur sularından korumak ve binanın yapıya ait elemanlarının su ve rutubet tesiri ile bozulmalarına mani olmak için, saçak, bina yüzeyinden dışa doğru 0,40 m ile 1,50 m arasında uzatılarak düzenlenir. Yağmur oluğu ya saçak hattında veya saçak gerisinde düzenlenir.
Soğuk çatılarda, saçak kenarlarında buz oluşmaz, ancak sıcak çatılarda yağmur oluğu yapılmazsa, saçak kenarlarında oluşabilecek buzlar havanın ısınması ile büyük tehlikeler oluşturabilir. Yağmur oluğunun yapılması halinde ise, oluk üzerinde büyük yükler oluşabilir ve oluğun sarkmasına sebep olabilir. Bu hususlar dikkate alınarak önlemler alınmalıdır.
Fazla yağmur almayan yörelerdeki binaların çatıları saçaksız olarak düzenlenebilir. Bu durumda, yağmur olukları saçak hattında düzenlenir. Saçak hattında estetik amaçla, süsleyici olarak tuğla, taş veya beton ile kornişler düzenlenebilir. Bu durumda yağmur oluğu kornişin üzerinde düzenlenir.
Çatı yüzeyinin görünmesi istenmediği zaman bir atika duvarı yapılır ve çatı bu duvarın (gizli dere) arkasına saklanır. Yağmur oluğu atika duvarı arkasında düzenlenir, boru ise bina dış duvarının iç yüzünde veya dış yüzünde düzenlenir.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus