plastik badana

PLASTİK BADANA NASIL YAPILIR

Plastik badana, dahili maksatla kullanılacak olan akrilik esaslı bir emülsiyon boyadır. Duvara fırça, rulo veya püskürtülerek tatbik edilir. Plastik boya için yüzey önceden badanaya hazırlanmalıdır. Bütün badana yüzeyi kontrol edilmeli, arızalı ve delik kısımlar tamir edilmelidir. Eski yüzeylerde, eski badananın kabarmış kısımları raspalanarak kaldırılmalı, gerekli tamirat yapılmalıdır. Yeni yüzeylere macun çekilmeli ve gözenekler doldurulmalıdır. Kuruduktan sonra üzerine bezir yapı neft ve neft karşımı fırça ile sürülerek yüzeyin fazla boya emmesi önlenir. Kuruduktan sonra plastik boya yapılır. 

Şayet yüzeyde yağlı boya varsa üzeri amonyaklı su ile iyice temizlenmelidir. Daha düzgün bir yüzey elde edilmek istenildiğinde yüzeye yağlı boyalar için hazırlanan macun çekilir. Zımparalanarak temizlenir ve badanaya hazır hale getirilir. Ayrı bir şekilde kireç, alçı veya çimento perdahlarından bir çekilebilir. Eski yüzeylerde kir, pas, toz küf varsa iyi bir şekilde temizlenmelidir. Plastik badana; kagir duvar, tuğla, biriket, ytong ve ahşap yüzeylere uygulanabilir. 

Piyasada plastik badana 1 ve 3,5 kg lık galonlarda, 15 kg lık bidonlarda, 20-25 kg lık teneke ambalajlarda bulunur. Yeni yüzeylere ve ilk kat olarak 1 hacim boya 1 hacim su ile inceltilir ve fırça ile sürülür. 2. Kat, 1. Kat kuruduktan sonra ve 1. Kata dik yönde sürülür. 2 kat badanada 1 hacim boya 1 hacim su ile inceltilir. 3. Kar rulo ile uygulanır. Plastik boya yüzeye sürüldükten yarım saat sonra kurumaya başlar 2-3 saatte kurur. 1 hafta geçince boya duvar yüzeyinde bir film halini alır ve yüzeyi deterjanlı su ile silinebilir. Plastik badana kurumaya başladığında renk dalgalanmaları gösterir, bu dalgalanma tam kuruma sonunda kaybolur. 

Yüzey üzerinde alçı tamiratı yapılması gerektiğinde alçı, yüzeye tatbik edilecek boya ile karıştırılır. Tamirat bu karışımla yapılır. Plastik badana, tatbikatı esnasında etrafa bulaşırsa ıslak bir bezle hemen silinmelidir. Üst ve elbiseye bulaşırsa su ile hemen silinmelidir. Çünkü kurduktan sonra çıkması zorlaşır.

Badana hazırlandıktan sonra yerine göre 2,5 veya 5 numara fırça kullanılır. Fırça, boyaya 1,5-2,5 cm kadar daldırılır. Yüzeye her iki yöne doğru fırça sapı eğilerek, ucu yüzeyden kaldırılmadan sürülür. Rulo ile sürülecek ise boya geniş bir kapta inceltilir. Rulo boyaya daldırılır, kabın kenarında rulodaki boya fazlası alınarak uygulanacak yüzeye bir yönde yavaş yavaş ileri geri sürülerek tatbik edilir. Yüksek yerlerde rahatlıkla badana yapabilmek için rulo veya fırçaya 3x3, 3x4, 2,5x2,5 cm kesitli 1,5, 2,0 metre boyundaki çıtalar takılarak uzatılır.



Etiketler : plastik badana


Benzer Konular Badana Nedir Badana Anasayfa Çimento Badana Kazein Badana Mermer Badana Özel Toz Badana Plastik Badana Tutkallı Badana



Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.

Web Tasarım AnkaPlus