Banyo seramikleri, banyo duvar ve zeminlerin kaplanması için kullanılan çeşitli renk, desen ve ebatlarda üretilen ince plakalardır. Banyo seramik karoları sırlı (GL), sırsız (UGL) veya engoblu olabilir,banyo fayansları yanmaz ve ışıktan etkilenmezler.
Seramik Duvar Karoları : Döşeme karolarına göre daha yüksek su emme oranına sahiptir. Bu özellikleri nedeniyle ısıl hareketliliğin yüksek olduğu teras, balkon, soğuk hava depoları vb. mekanlarda kullanılamaz. Isıl farkların az olduğu tuvalet, banyo ve mutfak gibi mekanlarda kullanılması gerekir.
Seramik Yer Karoları : Yüksek sıcaklıkta fırınlanarak elde edilir. Su emme oranı %3 den düşük olduğu için bütün iç mekan zeminlerinde, balkon ve teras gibi mekanların zemin ve duvarlarında kullanılabilir. Satın alınırken kaymazlık ve aşınma derecelerine dikkat edilmelidir.
Sırlı Granit Banyo Seramikleri : Yukarıda açıklanmaya çalışılan yer ve duvar karolarına göre aşınmalara karşı daha dayanıklı ve su emme oranları daha düşüktür. İç ve dış mekanların zeminlerinde, duvarlarında ve suyla temas eden yerlerde rahatlıkla kullanılabilir.
Peroselen Seramik Karolar : Daha yüksek sıcaklıklarda ve üretiminde kullanılan hammaddeler nedeniyle diğer banyo seramik karolarına göre daha iyi özelliklere sahiptir. İç ve dış cephelerde, trafiğin yoğun olduğu alanlarda kullanılabilmektedir.
Bordür ve Dekor Banyo Fayans Modelleri : Yer ve duvar karoları ile birlikte bir bütünlük sağlaması ve mekanın görüntüsünü zenginleştirmek amacıyla özel veya seramikle aynı ebatta üretilen özel ürünlerdir. Estetik bir görünüm elde edilmek istemesinden dolayı daha hassas bir yapıya sahiptir.
Yüzey Özellikleri : Banyo karolarında çatlaklar, sır açıklıkları, benekler, noktalar, kırıklar, oyuklar, desen hataları vb. kusurların olmaması gerekir. Desenler birbirine uyumlu ve karoların yan yüzeyleri düzgün olmalıdır. Arka yüzlerinde yapışmayı kolaylaştıracak girintiler bulunmalıdır.
Biçim ve Gönye Özellikleri : Gönyeden ve özel üretilen şablonlarda sapma oranları standartları aşmamalıdır.
Su Emme Oranı : Seramiklerin numunelerinde açık gözeneklere su girmesi için kaynatma ve vakum altında suya daldırma gibi iki metot vardır. Kaynatma ile açık gözeneklere su girer, vakum ise bütün açık gözenekleri doldurur. Vakum metodu su emme tayini için kullanılmaktadır. Dış mekanlarda kullanılacak karoların su emme oranı %3’ü geçmemelidir.
Eğilme Dayanımı : Seramik karolar standartları aşamayacak şekilde eğilme dayanımına sahip olmalıdır.
Yüzey Aşınma Dayanımı : Yüzey aşınma dayanımı P.E.I sınıflaması uygulanır. Banyolar için P.E.I. – 1 sınıfı uygundur.
Kaymazlık Değeri : Kaymazlık değeri R ile ifade edilir. Banyolar için R9 sınıfı uygundur.
Banyo seramiklerinin seçiminde kayganlık direnci, renk yoğunluğu, kalınlığı, ebatları, yükseklikleri, kolay temizlenebilme gibi konulara azami dikkat edilmelidir. Işığı yansıtan karolar zeminde kayma tehlikesi görünümü yaratması nedeniyle tavsiye edilmemektedir. Banyo seramikleri genel konsepti ve kullanıcının tarzını destekleyecek nitelikte olmalıdır. Seramik seçiminde de banyonuzun büyüklüğü önemli bir rol oynamaktadır. Büyük ve koyu renkli seramik karolar mekanları küçük gösterirken, küçük ve açık renkli olanlar mekanları büyük ve ferah gösterebilmektedir.
Banyo seramik fiyatları yapılacak uygulamanın özelliğine göre değişiklik göstermektedir. Banyo seramik metrekare fiyatları 12 - 100 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus