Konut Alanı : İkamet alanları genelde hastane kısmından ayrıdır. Meskenlerle hastane arasındaki bağlantı, tüm tesisin üzerinden sağlanır. Bu alanda yurtlar, konutlar, staj ve meslek okulları yer almıştır. Hizmetlilerin araçları için yeterli miktarda park yeri mevcut olmalıdır.
Yurtlar : Bayan hizmetlilerin kaldığı yurtlara gerektiğinde hemşirelerin haricinde, bayan hekimler, bayan asistanlar, bayan yardımcı elemanlar, kız öğrenciler yerleştirilebilmelidir. Oturma/yatak odaları tektip dolaplı ve yıkanma bölmeli (16 m2) olarak düzenlenmelidir. En iyi çözüm elbette müşterek WC/Duş kısımlı olanıdır. Odaların ölçüleri takr. 4,60 m-4,7 m x 3,00-3,50 m olmalıdır. Kat yüksekliği normal konut yapılarına benzerdir. Mutfak birimlerinin düzenlenmesi üzerinde farklı görüşler hakimdir. Önceleri, müşterek sofa (6 m2), oturma odası (20 m2), muhtemelen balkon, temizlik odası (10 m2) olan 10-12 oturma yatak odalı çözüm mesken grubu olarak normal idi. Günümüzde ise, entegre edilmiş mutfak köşesi ve ıslak hacimli oturma yatak odalı çözüm daha çok rağbet görmektedir (Öğrenci yurtları ile karşılaştırınız). Tüm hizmetliler için müşterek odalar, oturma odası (her bir oturma yatak odası için 1,0 m2, en az 20 m2), bir çok amaçlı oda ile irtibat!' olarak (20 m2), gardrop ve 2 WC. yıkanma bölümü (10 m2), kurutma odası (15 m2), öteberi odasından (30 m2) oluşur. Tüm kuruluşun büyüklüğü toplu yurdu gerektirmediği taktirde, aynen yukarıda olduğu şekilde erkek hizmetliler için yurtlar da düzenlenebilir.
Konutlar : Bay ve bayan hekimler için 2 odalı konutlar (40 m2) cinsiyetlere ayrılarak yurtlara benzer şekilde yapılır. Hakimler, hastane yöneticileri ve kapıcılar için 3 ve 4 odalı konutların (70-90 m2) yurtlardan ayrı olarak planlanması gerekir. Muhtemelen hekimlere özel müşterek odalar planlanabilir: Kütüphane ve okuma odası (25 m2), kulüp odası (35 m2). Hekimler için konutların sayısı gittikçe azalmaktadır.
Staj ve Meslek Okulları: Tıp öğrencilerinin uygulamalı eğitimi, hastane ile sıkı kontak halindeki öğrenim ve araştırmayı gerektirir. Öğrenci sayılarının artışı ile staj okullarına olan talep de fazIalaşmıştır. Mevcut bulunması gerekenler: Dergiler, atölyeler, deneyim istasyonları (eczacılık), Audiovizyonel bölümler (ameliyathane kısmından video filmleri için), muhtemelen ayrı kafeterya, amfiler (150-500 yer), kütüphane, araştırma laboratuvarları, laboratuvar okulu, etüt odaları, büro odaları. Odaların sayısı ve büyüklüğü hastanenin büyüklüğü ve alanına göre belirlenir.
Deney İstasyonları: Hastaneye gerekli olan tüm hayvan bakımı burada gerçekleşir. Diğer laboratuvar kısımları ile insan ve yük asansörleri ile irtibatlandırılır. Özellikle üniversite kliniklerinde bu kısım belirlidir. Hayvan besisi ve bakımı için büyük yüzey gereksinimi göz önünde bulundurulmalıdır.
Kütüphane: Tıp bölümü kütüphanesi kapalı dergi ve kitap ödünç yeri bulundurulmadan, serbest kütüphane olarak oluşturulmuştur. Literatürün büyük kısmı dergilerdir. Kütüphanede, yeterli miktarda okuma masası, okuma lambası, mikrofilmler için okuma cihazı bulunan çalışma masası, slayt göstericisi ve daktiloların bulunması önemlidir.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus