Boyanacak yüzeyler durumlarına ve uygulanacak boya cinsinin özelliklerine göre temiz ve düzgün olarak hazırlanmalı. Yüzey kirden, yağdan, pastan, pislikten iyice temizlenip uygun temizleme solventleri ile silinmelidir.
Metal yüzeylerde ana gayelerden biri malzemeyi pasa karşı korumaktır. Yüzey gerektiği gibi hazırlandıktan sonra fazla bekletilmeden ilk astar uygulaması yapılmalıdır. Astar boya, yapılacak boyanın iyi yapışmasını sağlamak, yüzey hareketlerine uymak, gözenekleri doldurmak, madeni yüzeyleri paslanmadan korumak, yüzey ile ilgili diğer kat boyalar arasında bir bağ olarak görev yapması için sürülür.
Boyanacak yüzeyin düzgün olmadığı hallerde düzgün bir yüzey elde etmek için astar üzerine tatbik edilir. Yüzeyde bulunan büyük çatlak, yarık ve çukurlar bir defa de doldurulamaz. Aksi halde macun sonradan çökme yaparak yüzey bozulabilir. Bunun gibi arızalı yüzeylere ince katlar halinde macun çekilmelidir. Yüzeyde yapılan bu macuna yoklama macunu adı verilir. Çekilen macun iyice kuruduktan sonra zımparalanarak yüzey temizlenir, üzerine ikinci kat astar uygulanır. Şayet astar çekilmeden boya yapılırsa, macun tarafından emilen boya düzgün bir görünüş vermez.
Son kat boya uygulaması ile en iyi şekilde dayanıklılık, mekanik ve kimyevi tesirlere karşı direnç, astarın pas önleyici tesirinin kaybolmasını önlemek ve yüzeyin estetik görünmesi ile dekoratif görünüm sağlanır. Son kat boyalar iki kat olarak uygulanır. Boyanın ve uygulanacak malzemenin özelliğine göre kat sayısı artırılabilir. Boyama işlemi bittiğinde boya kalınlığı yeteri kadar olmalıdır. Düzgün yüzeylerde 1 kat boya 35-40 mikron olur, pürüzlü yüzeylerde %30 fazlası ile 55-60 mikron olur. Yağ ve alkid esaslı boyalar tatbik edildiğinde 120-150 mikrondan daha az kalınlıkta olmamalı. Pas önleme gayesi ile yapılırsa kalınlık 200 mikrondan fazla olmamalıdır. Bu kalınlıklar ancak birkaç katın tatbiki ile yapılır.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus