Binalarda kapı, pencere doğramaları, balkon ve merdiven korkulukları, yağmur oluk ve boruları, su depoları metalden yapılabilir. Atölye, fabrika ve köprü gibi yapıların konstrüksiyonu da çelikten yapılır. Demir ve çelik malzeme hava tesiriyle paslanır, diğer metal malzemeler ise yüzey aşınımına uğrarlar. Demir ve çeliği paslanmaktan korumak için en iyi yöntem boyamaktır.
Boyanacak metal yüzeydeki kir, pas ve pislik sert tel fırça ile veya raspa kullanılarak temizlenir. Bunun için solventli keten bez parçaları ile yüzey silinir. Bu işleme yüzeyde hiç kir kalmayıncaya kadar devam edilir. Pas, hadde kabuğu, eski boya tabakaları tercihen kumlu püskürtme ile çıkarılmalıdır. Yüzey hazırlama ve temizleme ayrıca çekiçlemek, kazımak, ovalamak, fırçalamak ve yakmakla da yapılabilir. Yüzeydeki çok hafif pası yok etmek için sıcak ve soğuk fosfatlamak veya piyasada hazır fosfatlı pas sökücülerle yüzey pastan arındırılabilir. Temizlenen yüzeye hemen 1-2 saat içinde astar tatbik edilir. Galvanizli yüzeyler genellikle boyanmaz. Ancak boyanması gerekiyorsa yüzeye hazır satılan Wash primer emsali tatbik edilir.
Boyamada en önemli işlem astarın sürülmesidir. Birinci astar olarak pas önleyici anti-pas veya anti-korrozif özelliğe sahip bir astar vurulur. İnşaatlardaki madeni yüzeylerin boyanmasında genellikle sentetik sistem tavsiye edilir. Çabuk kuruması, sert ve parlak yüzey elde edilmek istendiğinde selülozik sistem kullanılır.
Metal yüzeyin sentetik sistemle boyanmasında ilk olarak pas önleyici bir boya veya sülyen boya inceltilerek fırça veya tabanca ile bir veya iki kat olarak yüzeye sürülür. Yüzeyde bulunan gözenek, çukurluk vb. pürüzleri düzeltmek amacıyla yüzeye sentetik macun çekilir. Yüzey zımparalanır ve temizlenir. Üzerine ikinci kat astar uygulaması yapılır. Bu işlemlerden sonra yüzeye seçilen ve hazırlanan boya inceltilerek fırça ile bir veya iki kat olarak tatbik edilir. Renkli boyalarla sülyen üzerine astar ve boya iki kat, beyaz boyalarla üç kat boya sürülmelidir. Sülyen üzerine iki kat atılması hainde 1 m2 yüzeye 120 gram boya harcanır.
Metal yüzeylere uygulanan selülozik boya çabuk kurur. Bu sistem için yüzeye selülozik sisteme uygun pas önleyici atıldıktan sonra uygun macun çekilir. Kuruduktan sonra zımparalanarak temizlenen yüzeye selülozik astar tabanca ile atılır. Üzerine son kat boya tabanca ile uygulanır. Bu sistem boyalar fırça ile uygulanırsa yüzeyde dalgalanmalar ve fırça izleri görülür.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus