Binalarda ince sıvalı, alçı, çıplak beton, ytong ve beton bloklarla inşa edilen yapı elemanlarının yüzeylerine yağlı, yarı sentetik, sentetik veya plastik sistemlerde boyalar kullanılarak boya yapılır. Yeni inşaatlarda yüzeylere genellikle kireç badana sürülür. Boyanacak yüzey tamamen kuru ve tozsuz olmalıdır. Sıvalar homojen olmayan yapıları nedeniyle sürülen boyayı farklı şekilde emerler. Bu olay hem renk dalgalanmasına hem de boya sarfiyatına neden olur. Bu sakıncaları önlemek için yüzeyler tatbik edilecek boya ile uyumlu bir doyurucu ile önceden doyurulmalıdır. Bunu için neft-bezir karışımı hazırlanarak fırça ile yüzeye sürülür. Eski boyalı yüzeylerde kabarmış boyalar kaldırılmalı ve macun çekilerek yüzey düzeltilmelidir. Duvarda sıvadan kaynaklanan küf varsa sıva sökülmelidir. Eski yüzeylerdeki kir, is ve yağlar önceden sabunlu su, sonra su ile silinerek temizlenmelidir. Çatlak ve yarıklar macunla doldurulduktan sonra hafif bir zımpara yapılır. Tozlar silindikten sonra boya uygulaması yapılır.
► Boyanacak yüzey düzeltilerek hazırlanır.
► Yüzeye akrilik esaslı astar boya inceltilerek sürülür. Sentetik esaslı boya uygulaması püskürtülerek yapılacak ise astar kat da püskürtülerek yapılır.
► Yeni sıvalı yüzeyleri tam düzgün ve hale getirmek için yüzeye macun çekilir. Macun spatula ve kürekle çekilir. Gerekirse kurumadan önce ıslak keçe ile düzeltilir. Eski boyalı yüzeydeki arızalı kısımlara macun çekilir. Kuruduktan sonra zımparalanır, düzeltilir ve temizlenir.
► Macunlanmış ve temizlenmiş yüzeye ikinci kat boya fırça ile sürülür. Kuruduktan sonra zımparalanır ve temizlenir. Bozuk yüzeylere yoklama macunu çekilir, düzeltilir.
► İkinci kat astar boyadan sonra son kat boya inceltilerek uygulanır. Sentetik sistemde tabanca ile püskürtülür. Yüzeyde dalgalanma varsa ikinci kat sürülür.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus