Tuğla, taş veya beton bloklar gibi çeşitli doğal ve yapay malzemelerden oluşan birimlerle, genellikle harcın bağlayıcı malzeme olarak kullanılmasıyla yapılan inşaata kagir denir. Kagirin modüler özelliği onu diğer yapı malzemelerinin çoğundan ayırır. Modüler yapı strüktürel açıdan etkinliğini en iyi basınç altında gösterdiğinden, modüler birimler tüm kagir kütlenin tek bir gövde olarak davranmasını sağlayacak şekilde örülmelidir.
Tuğla, plastik haldeyken dikdörtgenler prizması şeklinde biçimlendirilen ve fırınlanarak veya güneş altında sertleştirilen, kil duvar birimidir.
Yumuşak çamur işlemi, nem oranı %20 ila %30 olan ıslak kilin kaplanmasıyla tuğla elde edilmesi yöntemidir.
Kumlanmış tuğla, yumuşak çamur işleminde yapışmayı önlemek amacıyla kumla kaplanmış bir kalıpla üretilen, mat yüzeyli tuğladır.
Sulanmış tuğla, yumuşak çamur işleminde yapışmayı önlemek için kalıbın suyla yıkanması sonucunda düzgün, yoğun bir yüzeye sahip olan tuğladır.
Sert çamur işlemi %12 ila %15 nem oranına sahip sert fakat plastik kilin metal kalıptan çekilmesi ve çekilen kilin fırınlanmadan önce tellerle kesilmesiyle tuğla ve pişmiş toprak kiremit üretimidir.
Kuru presleme işlemi, %5 ila %7 nem oranındaki kuru kilin basınç altında kaplanması sonucunda keskin kenarlı, düzgün ve yüzeyli tuğlalar elde edilmesidir.
Tuğla sınıfı bir tuğla biriminin hava koşullarına maruz kalma durumundaki dayanıklılığını esas alır. Örneğin ABD, yıllık kış yağışı ve donma döngüsü yaşanan günlerin sayısına göre üç hava koşulu bölgesine ayrılmıştır; sert, orta dereceli ve yumuşak. Tuğla her bölgede kullanılmak üzere basınç dayanımı, maksimum su emilimi ve maksimum doygunluk katsayısına göre sınıflandırılmıştır.
SW, donma sıcaklığının altında zeminle temas halinde veya su sızıntılarının yaşanabileceği yüzeylerdeki gibi sert hava koşullarına maruz kalabilen tuğladır. Minimum basınç dayanımı 17.238 kPa.
MW, zemin seviyesinin üzerinde, donma noktasının altındaki sıcaklıklarda su sızıntısının beklenmediği yüzeylerdeki gibi orta dereceli hava koşullarına maruz kalabilen tuğladır. Minimum basınç dayanımı 15.169 kPa.
NW, destek duvarı veya iç duvar olarak kullanıldığı durumlarda, yumuşak hava koşullarında kullanılan tuğladır.
Beton duvar blokları, portland çimentosundan, ince agregadan ve sudan oluşan ve çeşitli inşaat koşullarına uyacak şekilde farklı biçimlerde kalıplanmış prekast birimlerdir.
N Sınıfı, nem veya hava koşullarına maruz kalan, zemin seviyesinin altındaki veya üstündeki duvarlarda kullanılabilen taşıyıcı beton birimlerdir; bu birimlerin basınç mukavemeti 5516 ile 10.342 kPa arasında değişir.
S Sınıfı, hava koşullarından koruma kaplamlarına sahip dış duvarlarda veya nem ve hava koşullarına maruz kalmayan duvarlarda, zemin seviyesinin üstündeki kullanımla sınırlandırılmış taşıyıcı beton duvar birimlerdir, bu birimlerin basınç mukavemeti 4317 ile 6985 kPa arasında değişir.
Tip 1, çatlamaya neden olabilen kuruma büzülmesini en aza indirmek için belirli bir nem oranı sınırında üretilmiş beton birimlerdir.
Tip 2, belirli bir nem oranı sınırı olmadan üretilen birimlerdir.
Beton tuğla, çoğunlukla modüler kil tuğlaya benzer boyutta fakat 300 mm uzunluklarda bulunabilen, dolu dikdörtgen duvar birimidir. Beton tuğla birimlerin basınç mukavemeti 13.790 ile 20.685 kPa arasında değişir.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus